coronamaatregelen

algemene regels

In het jeugdwerk wordt er de komende maanden gewerkt met kleurencodes die bepalen welke regels van kracht zijn voor jeugdverenigingen.

Op dit moment (vanaf 14 oktober) zitten we in code ORANJE en zijn volgende regels van kracht:

• Indien je ziek bent (geweest) tot 3 dagen voor de activiteit, blijf je thuis
  • Registratieplicht
  • Afstand houden van andere bubbels
  • Handygiëne
  • Activiteiten met te fysiek en intens contact vermijden
  • Activiteiten zo veel als mogelijk buiten

Activiteiten BUITEN

• Zelfde regels als in code geel:
  • Activiteiten in bubbels van max. 50 personen
  • Afstand & mondmaskers zijn niet nodig binnen de bubbel

Activiteiten BINNEN

• -12 jaar: geen veranderingen
  • +12 jaar: activiteiten die BINNEN plaatsvinden mogen met slechts 20 personen. Binnen is het dragen van mondmaskers voor +12 verplicht!

Wij organiseren (zoals altijd) zo veel mogelijk activiteiten buiten. Wees dus steeds voorbereid op slechter weer .

Wanneer er wordt overgeschakeld naar een nieuwe kleur, delen wij dit op deze pagina, via mail en onze social media zo snel mogelijk mee!

Alle info over de kleurencodes, kan u ook via volgende link vinden:

Wat zijn verder de regels die wij binnen onze eigen scoutswerking toepassen?

Bij het afzetten van de leden, zal de leiding hen staan opwachten. Ouders zetten gewoon hun kinderen af en rijden door (zowel met de auto als met de fiets). Wanneer je toch een vraag hebt voor de leiding kan dit, maar met mondmasker.

Hetzelfde geldt voor het ophalen van je kinderen.
Steeds afstand houden van andere ouders, dus niet blijven hangen voor de activiteit of heel vroeg komen na de activiteit.

Voor de leiding is het al heel wat werk om met je eigen bubbel rekening te houden en hier overzicht te bewaren. Als de ouders zich ook goed aan de afspraken houden, bespaart dit ons heel wat extra organisatie!

Wat als er een kind positief test op covid-19?

Indien uw kind een positieve coronatest aflegt, verwittigt u zo snel als mogelijk de tak- of groepsleiding. Wij ondernemen dan volgende stappen:

• Alle ouders van de leden in die tak, die op de vorige activiteit waren, worden op de hoogte gebracht.
  • Wij raden ten sterkste aan om enkele dagen in quarantaine te gaan en langs de huisarts te passeren om een test aan te vragen. Zeker bij leden ouder dan 12 is dit nodig.
  • Aangezien jeugdwerk steeds buiten en in beweging is, is er de kans dat uw huisarts beslist om geen test af te nemen. Beperk dan de komende dagen zeker de contacten van uw kind. Zo dragen wij allemaal ons steentje bij voor het tegengaan van de epidemie.

Wat heeft dit als gevolg voor de komende activiteiten?

• Er zal de week na de besmetting geen activiteit gehouden worden. De verplichte quarantaine bedraagt vanaf 1 oktober nog maar 7 dagen. Als we dan 1 activiteit overslaan, zitten er minstens 7 volle dagen tussen de mogelijks opgelopen besmetting en de volgende activiteit.
  • Je mag pas terug deelnemen aan een activiteit als je geen symptomen hebt, 3 dagen niet ziek bent geweest (en indien er een test werd gedaan: je een negatief resultaat kan voorleggen)
  • Wanneer er meerdere kinderen van hetzelfde gezin in de scouts zitten, vragen we om ook uw andere kinderen voor 1 week thuis te laten van de activiteit.
  • Dus stel dat er een scheepsmakker besmet is, moeten alle scheepsmakkers en hun leiding getest worden en blijven 1 week thuis van de activiteit. Indien er een scheepsmakker is met broers / zussen in een andere tak, blijven deze broers en zussen ook een weekje thuis uit veiligheid.

Mocht u nog meer info willen over de stappen die gevolgd worden bij een mogelijke besmetting, kan u alles terugvinden via deze link: https://www.scoutsengidsenvlaanderen.be/corona/wat-te-doen-bij-ziekte

De voorbije maand hebben we al ontzettend hard ons best gedaan om alles vlot te laten verlopen en merkten ook dat ouders en leden zich er hard mee voor inzetten, waarvoor dank! Als we allemaal zo blijven verder doen, hopen we nog lang met z’n allen in code geel te mogen spelen!
Indien u toch nog vragen, bezorgdheden, opmerkingen … heeft, mag u ons steeds contacteren. Alle gegevens van (groeps)leiding staan op de website!