Totems, wat zijn dat?

Wat is het?
Een totem is een dierennaam. Je hebt het misschien wel al eens gehoord. Een totem is een naam van een dier die jij krijgt, omdat jouw (karakter)eigenschappen dezelfde zijn als die van jou totemdier. Probeer er maar eens achter te komen welke totem jouw leiding heeft. Hier kan je de karaktereigenschappen van dit dier opzoeken.  


Waarom?
Totemisatie hoort reeds van het begin bij scouting. Baden-Powell ontdekte de sterke kanten hiervan bij Afrikaanse volkeren en de indianen. Ook nu nog erkennen we de totemisatie als een zeer belangrijke werkvorm: de groep spreekt zich op een positieve manier uit over de persoonlijkheid van haar leden. Hierdoor groeit verbondenheid en betrokkenheid. Dit is enorm verrijkend, zowel voor de groep als voor elk kind.   


Wanneer?
Je totem krijg je op kamp als laatstejaar scheepsmakker. Omdat mensen van karakter kunnen veranderen, volgt enkele jaren later nog een voortotem. Deze geeft een extra positieve toets aan de totem of vult een ontbrekende eigenschap in deze totem aan. De voortotem wordt gegeven bij de loodsen.   
Hoe? Door middel van een grote opdracht kan je je totem verdienen. Deze opdracht wordt vervuld samen met je leeftijdsgenoten. Samen brengen jullie, afgezonderd van de rest van de groep, dag en nacht door. In onze scouts kan je alleen op kamp getotemiseerd worden.